Wat is een pianopedaal en waarom is het zo belangrijk?

Als je onder de piano kijkt, zie je drie messingkleurige hendels die aan de onderkant uitsteken. Pedalen zijn uniek voor de piano en hun effect kan niet worden onderschat. Ze zijn zo belangrijk!

Op een akoestische vleugel of piano of piano, dat zijn de pianopedalen! Veel pianisten vragen zich af wat de pedalen van een piano doen? Hier kun je het eindelijk ontdekken en beginnen met het maken van muziek! De pedalen zijn een uiterst belangrijk onderdeel van de piano, bladmuziek heeft zelfs pedaalmarkeringen.

Soorten pianopedalen

Pedalen op de piano helpen het geluid te verrijken door de noten langer dan normaal te laten aanhouden of door de zachtere dynamiek te accentueren en zo de emotionele impact van uw muziek te vergroten. Leren wat de drie pedalen op piano doen, is een noodzakelijke stap op de reis van elke pianist, en de eerste stap is om de namen van de pianopedaal te leren.

Sustainpedaal

Locatie: rechterpedaal

Hoofdfuncties

 • Ook wel demperpedaal genoemd
 • Behoudt geluiden die door de piano worden gespeeld
 • Maakt het mogelijk om meer pianonoten over het instrument te spelen
 • Mengt aanhoudend notengeluid van meerdere noten van het instrument samen

Hoe werkt het?

Het eerste pedaal waar we meer over zullen leren, wordt het sustainpedaal of demperpedaal genoemd. Deze twee woorden worden vaak door elkaar gebruikt om naar hetzelfde pedaal te verwijzen. Op alle akoestische vleugel- of buffetpiano’s bevindt het sustainpedaal zich aan de rechterkant. Als je dicht bij je piano bent en je hebt dit pedaal nog nooit ingetrapt, ga dan naar je piano, druk het sustainpedaal licht in met je voet en speel een paar toetsen. Wat gebeurt er als de hamers van de snaar komen? Het sustainpedaal zorgt ervoor dat geselecteerde noten een bepaalde tijd doorklinken nadat u uw vinger van de toetsen heeft gehaald. Dit pedaal op de piano voegt een legato-effect toe aan je muziek, helpt noten en akkoorden aan elkaar te rijgen en maakt overgangen vloeiender. Het voegt ook een aangename onscherpte toe aan je muziek, vergelijkbaar met het impressionisme van een aquarel. Te veel sustainpedaal kan er echter voor zorgen dat uw muziek modderig wordt en niet te onderscheiden geluiden creëert, dus u moet leren hoe u de kracht ervan in uw voordeel kunt gebruiken.

Het una corda pedaal

Locatie: linkerpedaal

Hoofdfuncties

 • Una Corda betekent slechts één snaar
 • We noemen dit pedaal ook wel het Soft Pedal
 • Creëert een gedempt of gedempt geluid
 • Dit pedaal beweegt fysiek hamers in de piano om minder snaren te spelen
 • Gebruik het om de Dynamic Marker pp, pianissimo of extreem zacht te spelen.

Hoe werkt het?

Deze dynamiek betekent. Deze dynamiek wordt het best bereikt door het zachte pedaal of het una corda pedaal in te drukken. Op een akoestische piano is dit het pedaal aan de linkerkant. Het una corda pedaal werkt anders op een vleugel dan op een buffetpiano.

Op een vleugel verschuift het indrukken van het zachte pedaal de pianohamers naar rechts, zodat de hamers slechts één snaar raken in plaats van twee of drie. Het resultaat is een zachtere toon. Hier komt de naam una corda (één snaar) vandaan. Op een buffetpiano brengt het indrukken van het zachte pedaal de hamers dichter bij de snaren, waardoor de totale afstand die de hamers kunnen afleggen om de snaren aan te slaan, wordt beperkt. Dit heeft een soortgelijk, dempend effect.

Het zachte pedaal is een mooi, zij het kwetsbaar, geluid. Telkens wanneer u de dynamische markeringen pp, pianissimo of una corda ziet, wordt u gevraagd dit pedaal te gebruiken.

Sostenuto pedaal

Locatie: middel

Hoofdfuncties

 1. Het middelste pedaal kan drie verschillende functies hebben:
 2. Het Sostenuto-pedaal
 3. Het basdemperpedaal
 4. Het oefenpedaal

Hoe werkt het?

Het sostenutopedaal houdt alleen de noten aan die worden vastgehouden als het pedaal wordt ingedrukt. Alle noten die na het pedaal worden ingedrukt, klinken zoals ze normaal zouden klinken zonder het pedaal. Als u hoog op de piano een groot akkoord speelt en het sostenutopedaal daarmee inschakelt, klinken de volgende noten los van het aangehouden akkoord, totdat u het pedaal loslaat.

Het basdemperpedaal werkt als het demperpedaal aan de rechterkant, maar heeft alleen invloed op de basnoten. Alle noten boven de middelste C op de piano klinken als normaal.

Het oefenpedaal. Dit type pedaal wordt het vaakst gevonden op een moderne buffetpiano. Oefenpedalen verzachten het geluid en vergrendelen in de neerwaartse positie, zodat u niet de hele tijd hoeft te blijven zitten terwijl u oefent. Met dit pedaal kun je rustig oefenen, wat betekent dat je je buren of huisgenoten niet lastigvalt en is vooral handig als je in een appartement of een andere nabije woning woont. Nu weet je wat het middelste pedaal op een piano doet!