Een beginnershandleiding voor een perfecte pianohouding

Het eerste waar een goede pianoleraar over zal praten, is hoe je correct aan de piano kunt zitten. Dit komt omdat het heel gemakkelijk is om het in het begin verkeerd te doen en een slechte gewoonte aan te leren. Een juiste houding, leren zitten op de pianobank zal leiden tot beter pianospel, een betere handpositie op de pianotoetsen en betere, meer bevredigende pianolessen. Slechte gewoonten zijn eenvoudig te beginnen, maar moeilijk te stoppen, een perfecte pianohouding is iets waar muzikanten hun hele leven aan werken. Zoals alles over piano leren spelen, is het de moeite waard om het vanaf het begin goed te doen. Het is veel moeilijker om slechte gewoonten later op te lossen. Op de juiste manier aan de piano zitten is erg belangrijk omdat het alles in je spel beïnvloedt, van het op de meest natuurlijke manier bewegen van je handen tot moeiteloos trappen.

Wat is de juiste pianohouding?

Het belangrijkste onderdeel van een goede houding dat alle pianostudenten leren, is dat hoe je zit, je handpositie beïnvloedt. Houding en handpositie zijn nauw met elkaar verbonden. De juiste pianohouding houdt in dat je dicht genoeg bij de bank zit die je niet hoeft te reiken, maar ver genoeg van de bank zodat je je armen gemakkelijk in beide richtingen kunt strekken. Concentreer je hierop terwijl je aan je opwarmoefeningen voor piano werkt . Je nek moet ook in een comfortabele hoek staan ​​met de bovenkant van de pianotoetsen, waar de bladmuziek zal zitten. Zorg ervoor dat u uw pianobank afstelt om de juiste houding te bereiken. Het type stoel dat u bij uw piano gebruikt, is uiterst belangrijk. 

Hoe voorkom je blessures bij het spelen van de piano?

Bladmuziek is een lastig iets om mee om te gaan terwijl je piano speelt. Hoe kan een muzikant op een comfortabele afstand van de piano zitten, een goede houding behouden terwijl de voorste helft van zijn lichaam naar voren wil leunen en dichterbij wil komen om bladmuziek te lezen? Wanneer je bladmuziek voor piano leert lezen, dan wil je natuurlijk vooruit leren. Een goede houding ontwikkelt zich vanzelf, maar let in het begin goed op je lichaam. Een goede houding houdt in dat je een neutrale ruggengraat hebt, het natuurlijke gewicht van je schouderbladen van je ruggengraat hangt, armen rustig voor je geplaatst en de hele bank loodrecht op de piano. Door de natuurlijke kromming van de wervelkolom kun je rechtop zitten. Deze goede gewoonten zorgen ervoor dat je in een comfortabele positie op de bank zit en stukken speelt die boven je vaardigheidsniveau liggen. Hierdoor kun je lange uren spelen en comfortabel overal op het instrument reiken, probeer je kalm te concentreren op de juiste manier van hoe je lichaam werkt.

De sleutel tot de juiste pianohouding

De juiste manier om een ​​mooi geluid op de piano te krijgen, is door een goede pianohouding te hebben en evenzeer aan je handhouding te werken als aan je schouders of je uitgelijnde nek. Uw pink en andere vingers moeten tijdens het pianospelen licht op de bovenkant van het instrument rusten en uw houding en handpositie moeten correct met elkaar verbonden zijn. Een goede pianohouding en vingerposities tijdens het spelen is eenvoudig, maar kan in het begin moeilijk zijn. Een juiste pianohouding moet echter ontspannend zijn. De juiste afstand tussen je middel en de voorkant van de piano moet ongeveer 10 cm zijn. De juiste afstand moet ervoor zorgen dat je elleboog bijna direct tussen jezelf en de piano valt. Je voeten moeten rustig onder je knieën rusten, recht voor je, net rechts van het demperpedaal.

Welke hoogte van de pianobank is het beste voor beginners?

Het type stoel dat u bij uw instrument gebruikt, is erg belangrijk. Weten wat de standaard hoogte van een pianobank is, kan erg belangrijk zijn. Je wilt niet onderuitgezakt in een fauteuil zitten of in een bureaustoel met wielen en armleuningen. Weet precies de hoogte van de pianobank die je wilt, en zorg ervoor dat deze niet te kort is. Deze zijn niet geschikt als je goed piano wilt leren spelen en niet allerlei problemen met je rug of nek krijgt.

Vervolgens wil je controleren of de hoogte van de stoel of pianobank die je gebruikt de juiste hoogte is voor jou. Sommige pianobankhoogtes zijn verstelbaar, met knoppen aan de zijkant die draaien om de stoel hoger of lager te zetten. De juiste hoogte van de pianobank wordt meestal gebruikt voor professionele klassieke uitvoeringen, maar er zijn net zoveel pianisten die staand aan een digitale piano spelen of op twee keyboards tegelijk spelen. Zorg ervoor dat uw vingers ontspannen en in het toetsenbord zijn geduwd, en niet ver weg blijven. Je zou op de rand van de hoogte van de pianobank moeten zitten, maar niet zo ver naar voren dat je er bijna vanaf valt.

De juiste nabijheid van de piano

Als je aan de piano zit, zit je niet aan de eettafel. Je wilt verder naar achteren zitten dan je in het dagelijks leven zou doen, met een goede ruimte tussen je romp en de rand van het pianoklavier, voor de middelste C . Dit zorgt voor vrije beweging van armen en handen en een natuurlijke positionering. Zorg ervoor dat je niet naar voren leunt, je bovenarmen en schouders moeten zonder stress aan je lichaam vastklampen. Probeer uw lichaamsgewicht direct onder uw schouders en nek te plaatsen om letsel te voorkomen. Als je iets voelt dat is

Een goede referentie is dat je knieën net onder het toetsenbord moeten zijn. Als je knieën volledig blootliggen, zit je te ver naar achteren. Als de helft van je dijen onder de piano zijn weggestopt, ben je waarschijnlijk te dichtbij. Omdat elke pianist een ander lichaam heeft, zal hun pianohouding veranderen. Er zijn verschillende soorten verstelbare pianobanken op de markt, van eenvoudig tot zeer luxe. Met wat u koopt, zult u waarschijnlijk nog lang leven, dus kies zorgvuldig.

Pianostudenten die langs de pianobank bewegen wanneer ze hogere noten moeten bereiken, zijn niet ongewoon. Verplaatsen rond de instrumentenbank is volledig overbodig. Dit kun je jezelf bewijzen door met de juiste pianohouding in het midden van de piano te gaan zitten, zoals hierboven beschreven. Speel nu de onderste noot van je piano met je pink van je linkerhand en de bovenste noot van je piano met je pink van je rechterhand.

Hoe groot afstand om piano te spelen

Als u naar de piano leunt, kunt u veel meer noten rond het toetsenbord spelen, zonder dat u zich tijdens het spelen op de pianobank hoeft te verplaatsen. De meeste kinderen kunnen dit ook zo ongeveer aan.

Als je een nummer aan het leren bent dat veel op de piano springt, blijf dan gewoon zitten waar je bent en beweeg je armen om de noten te bereiken. Het is veel gemakkelijker, ziet er veel netter uit en zorgt ervoor dat de muziek blijft stromen. Als het echt nodig is, kun je naar de ene of de andere kant leunen, maar dat is zelden nodig.

Plaats je voeten correct

Sommige mensen hebben de neiging om achter de piano te zitten met het ene been over het andere gekruist. Dit is een slechte pianohouding voor de piano en moet worden vermeden. Als u het pedaal gebruikt , moeten beide voeten zich voor de pianopedalen bevinden voor gemakkelijke toegang, en als u het pedaal (nog) niet gebruikt, moeten beide voeten stevig op de grond staan. Dit zorgt ervoor dat uw rug en schouders steeds weer correct zijn uitgelijnd, en voorkomt pijntjes door langdurig in de verkeerde houding te zitten.

Beginners vinden het soms fijn om hun benen eronder op de kruk te leggen. Om ze aan te moedigen om beide voeten plat op de grond te houden – totdat ze de vloer kunnen bereiken – werkt een voetenbank die direct voor de pedalen wordt geplaatst heel goed.

Meer tips om je te helpen met je pianohouding

De juiste hoogte en houding van de pianobank aanhouden is een belangrijk onderdeel van het pianospelen. Zoals we hebben geleerd, zijn houding en handpositie volledig met elkaar verbonden en je spel in relatie tot houding kan alleen maar verbeteren naarmate je het serieus neemt. Een lijst met dingen om in gedachten te houden tijdens het spelen:

  • Houd je polsen flexibel
  • Ontspan en vermijd nekspanning en handspanning
  • Breng je nek in lijn met je rug
  • Betrek je kernspieren
  • Houd zachte handen tijdens het spelen
  • Laat uw armen zwaar zijn en bespeel het toetsenbord met gewicht