De piano bestaat al vele jaren en heeft vele vormen aangenomen – sommige groot, sommige klein, sommige elektronisch en sommige volledig akoestisch. Ze hebben allemaal bepaalde dingen gemeen, ze hebben allemaal dezelfde fundamentele innerlijke werking van hamers of snaren, en ze hebben allemaal hetzelfde systeem van witte en zwarte toetsen waarmee we als muzikanten veel verschillende muziekstijlen kunnen spelen en onze ideeën in veel verschillende manieren. Dit artikel beantwoordt enkele van de meest elementaire en belangrijke vragen die betrekking hebben op het toetsenbord en alle vele noten die erop verschijnen.
Belangrijkste leerpunten
- Alle piano’s hebben zwarte en witte toetsen, in hetzelfde patroon
- Sommige toetsenbordindelingen voor piano’s hebben een ander aantal toetsen
- De toetsen van een piano kunnen gewogen of ongewogen zijn
- Akoestische piano’s hebben doorgaans 88 toetsen, maar worden meestal met minder geleverd
- De volgorde van noten en letters is altijd hetzelfde op elk type toetsenbord
De evolutie van pianotoetsen
De geschiedenis van de piano is erg lang en er zijn veel verschillende mensen bij betrokken. Het hedendaagse toets- en klaviersysteem dat we gebruiken, werd in de eerste plaats uitgevonden door een man genaamd Bartolomeo Cristofori rond het jaar 1700. Hij was een Italiaanse klavecimbelmonteur en muziekinstrumenttechnicus die een nieuw toetsinstrument uitvond, compleet met een hamer- en dempersysteem, zeer net als de piano’s van vandaag. In die tijd was hij in dienst van het Florentijnse hof van grootvorst Ferdinando de’ Medici. Hun instrumentenregister vermeldt een instrument dat arpicimbalo wordt genoemd of ‘een instrument dat op een klavecimbel lijkt’. Het instrument werd ongeveer tien jaar later door dichter Scipione Maffei beschreven als gravicembalo col piano, e forte (klavecimbel met stil en luid), wat het eerste gebruik is van de oorspronkelijke naam, fortepiano of luid-zacht.
Hoeveel toetsen zitten er op een piano?
Heb je je ooit afgevraagd hoeveel witte toetsen er op een piano zitten? Hoeveel zwarte toetsen op een piano? Bijna elk type akoestische piano heeft precies hetzelfde aantal toetsen, gewoonlijk 88. Dit aantal lijkt misschien vreemd, maar we moeten niet vergeten dat we in elk octaaf van de piano 12 afzonderlijke noten hebben, en dat die afzonderlijke noten zich herhalen zichzelf elke keer dat we op dezelfde letter belanden, een octaaf hoger herhaald.
De laagste noot op een klassieke akoestische piano is een lage A. Dan gaan we 7 octaven omhoog, waardoor we op 84 toetsen komen, dan voegen we een laatste A-, Bb-, B- en C-noot toe en dat brengt ons op het laatste nummer van 88. Het is gebruikelijk dat andere instrumenten die een toetsenbord gebruiken, zoals een orgel, veel minder noten of zelfs twee verschillende pianobedden op elkaar hebben. Merk op dat ze allebei minder noten hebben dan een traditioneel toetsenbord, maar dat is geen probleem, dat is de bedoeling! Veel verschillende soorten toetsenborden werken voor veel verschillende muziekstijlen.
Witte toetsen op een piano
De witte toetsen op de piano zijn vaak het eerste dat een nieuwe pianist zal leren. Dit komt niet omdat ze eenvoudiger zijn, maar omdat de letters van ons muzieksysteem in alfabetische volgorde op de witte toetsen vallen. We kunnen de toetsen gebruiken om onze weg te vinden in het spelen van elk muziekstuk of het maken van een indrukwekkend akkoord. De witte toetsen tonen ook volledig de C majeur toonladder .
De toetsen op de piano worden vaak de eenvoudige manier om piano te spelen genoemd, maar veel doorgewinterde pianisten zullen je vertellen dat het spelen in toonsoorten met alleen witte toetsen vaak moeilijker voor je handen kan zijn dan spelen in een toets die zowel witte toetsen heeft. en zwarte toetsen, omdat ze beter in je hand passen.
Zwarte toetsen op een piano
De zwarte toetsen op de piano worden over het algemeen als lastiger beschouwd dan de witte toetsen op een piano, simpelweg omdat ze fysiek op het toetsenbord staan. Dit is een veel voorkomende misvatting: zwarte toetsen zijn het beste aan leren spelen, omdat ze je laten begrijpen waar je hand op het instrument zit, en ze laten je ook fysiek je weg over het toetsenbord voelen op zo’n manier dat je dat niet doet u hoeft uw ogen niet te gebruiken om naar uw handen te kijken. Uiteindelijk leer je op je handen te vertrouwen en je weg te vinden. Dit is hoeveel beroemde blinde pianisten op zo’n hoog niveau hebben kunnen spelen, het instrument is heel gemakkelijk te voelen en laat je handen je ogen zijn, terwijl je naar muziek kijkt.
Het moeilijke van het leren van je zwarte toetsen is te leren dat ze twee verschillende namen kunnen hebben, afhankelijk van welke van onze toetsen we hebben aangepast. Neem bijvoorbeeld de toonsoort Bes. Flat betekent dat de noot een halve stap lager is dan voorheen. Die zwarte sleutel is altijd te vinden, want het is de laatste sleutel in de groep van drie zwarte sleutels, simpel. Die noot kan echter ook A# worden genoemd. Je kunt erop vertrouwen dat muziek altijd alfabetisch correct moet zijn, dus in elke toonsoort kunnen we er maar één van elk hebben, en dus moeten we een zwarte toets soms een flat of een scherpe noemen om de juiste volgorde te hebben van brieven.
Hoe identificeer je toetsen op een piano?
Heb je ooit naar het toetsenbord gekeken en je afgevraagd hoe iemand zich de namen van alle noten op een keyboard-piano met 88 toetsen kan herinneren? Er zijn een paar trucjes om alle noten op de namen van de pianotoetsen te onthouden. De eerste truc is om de patronen van de zwart-witte pianotoetsen te leren. Als je naar het toetsenbord kijkt, zie je een herhalend patroon van groepen van 2 en 3 zwarte toetsen. U kunt dit patroon gebruiken om u te oriënteren op de pianotoonladders op het toetsenbord.
De noot C bevindt zich aan de buitenkant links van de groep van 2 zwarte toetsen
Volg daarna gewoon het muzikale alfabet op de toetsen totdat je weer bij C bent, een octaaf hoger! Nu ken je de namen van alle witte toetsen op de piano.
Een andere handige truc is om de notennamen op je toetsenbord te labelen. U kunt dit bereiken met eenvoudig te verwijderen tape. Plak een klein stukje tape op elk van de toetsen en label de namen van de letters met een pen die niet vervaagt. Zo komt de inkt er niet af op je vingers! Dit is een geweldige truc voor beginners om de toetsenbordindeling snel en efficiënt te leren kennen. Zodra je je pianotoetsen hebt gelabeld, kun je gaan rocken op een aantal geweldige deuntjes!